HOGASEN BLOGI
Ruokavalio Juoksu Voimaharjoittelu Kamppailu Elämänhallinta Topi beagle Hogasen sekalaiset

Treenikirjanpidon hyödyt

Kannattaako omia urheilusuorituksia kirjailla ylös? Hyötyykö kuntourheilija treenikirjanpidosta? Kannattaa ja hyötyy. Minulla on itselläni juoksusta, karatesta ja punttitreenistä treenipäiväkirjoja alkaen 80-luvulta. Yllättävän usein palaan niitä tutkimaan. Joskus vain katsellakseni mikä on nykykunto verrattuna kuntooni esim. parikymppisenä tai tutkin miten olen onnistunut pääsemään marathon-kuntoon. Pidän edelleen kirjaa punttitreeneistä, juoksusta, uinneista ja kuntopyörällä tehdyistä treeneistä.

Juoksijan treenipäiväkirja

Nykyään lähes kaikilla juoksua harjoittavilla on käytössään joku laite, jolla harjoitusta voi tarkkailla; älypuhelin tai joku sporttikello tms. Ne tietysti myös taltioivat harjoituksen tietoja laajasti. Itse merkkaan lenkit laskentataulukkoon, johon merkkaan matkan, ajan ja kalorikulutuksen. Harjoituksista kannattaa pitää laajempaakiin kirjanpitoa. Haluaako merkkailla asioita ruutuvihkoon vai läppärille on makuasia, mutta oma harjoittelu kannattaa kirjata tarkasti ylös. Treenipäiväkirjaan voi merkata juoksun aikana koetut tuntemukset, sään, ruokailutietoja tms. Hyöty merkinnöistä voi tulla vasta vuosienkin päästä. Jos esimerkiksi harjoittelu aiheuttaa rasitusvamman, on kaikki tieto aiemmista vastaavista vaivosta kullan arvoista:
– Millaisen harjoittelun jälkeen vaiva näyttää tulevan
– Miten onnistuit edellisellä kerralla siitä pääsemään eroon
– Miten käynnistit viimeksi harjoittelun vammasta toivuttuasi.

Tällaiset tiedot auttavat välttämään harjoitteluvirheiden toistamista ja nopeuttavat vammoista toipumista. Vastaavasti voit katsoa historiatiedoistasi millaisen harjoittelun jälkeen juoksit parhaan aikasi Cooperin testissä tai marathonilla. Teetkö parhaat vetosi keväällä tai syksyllä. Sujuuko juoksu paremmin viileämmässä säässä kuin helteellä. Kaikilla tiedoista voi olla apua omaa harjoittelua suunniteltaessa (aiheesta lisää täällä »)

Grosstrainerilla kondista
Grosstrainerilla punttilämmöt

Näe mikä toimii

Punttitreenissä jää helposti polkemaan paikalleen. Käyttää pitkään samaa ohjelmaa, samoja liikkeitä ja samoja painoja. Kunto pysyy, mutta patti ei kasva. Voi mennä kuukausia ilman kunnon kehitystä. Hyvä tapa välttää junnaaminen on pitää tarkkaa treenikirjanpitoa. Merkkaa treeneissä ylös kaikki liikkeet ja painot lämmittelyvetoja myöten. Itse merkkaan aina treeneissä käytetyn korotetun sarjapainon alleviivauksella. Näin muistan seuraavassa treenissä mättää tankoon ne uudet painot, eikä niitä samoja junnauspainoja. Itse käytän neljään jaettua punttiohjelmaa. Treenaan seuraavalla päiväjaolla:
1) Rinta, niska, olkapäät
2) Selkä
Välipäivä puntista
3) Kädet
4) Jalat
Eli kaksi punttipäivää peräkkäin ja yksi lepopäivä. Ei niitä edellisen kerran sarjakiloja muista enää välttämättä kun seuraava jalkapäivä koittaa. Paljon helpompi on katsoa vihkosta miten viimeksi treenasi ja koittaa lisäillä kiloja joka treeniin. Punttitreenissäkin kannattaa kirjailla ylös mieluummin liikaa kuin liian vähän. Jälkikäteen voit hyötyä merkinnöistä. Jos joskus on voimaa tarttunut poikkeuksellisen hyvin, voit treenipäiväkirjasta analysoida mikä oli onnistumisen salaisuus; erilainen treenijako, parempi ruokavalio, ylimääräiset lepopäivät tms. Jokainen urheilija on yksilö, joten se mikä toimii jollakin, ei välttämättä toimi kaikilla. Omista treenimerkinnöistä opit valmentamaan itseäsi paremmin.

Kuntopyörää aamuisin
40 minsaa aamuisen sykkelillä =)

Treenipäiväkirja motivoi

Aina treeni ei maistu. Omissa päätöksissä pysyminen on joskus vaikeaa. Treenipäiväkirja voi motivoida treenaamaan huonompinakin päivinä. Kun päätin pistää juoksun tauolle ja aloittaa kokeeksi kuntopyörällä aamutreenit (enemmän aiheesta täällä ») niin avasin heti oman treeni-excelin fillaroinnille. Merkkaan ylös ajan ja poltetut kalorit. Tänään oli viides fillariaamu ja jalat olivat aika tönköt illan kyykkytreenistä. Ei oikein huvittanut hypätä aamulla sängystä fillarin satulaan. Hanurikin oli pikkasen arkana kuurin aloittamisesta =D
Poljin kuitenkin treenin. Ja yllättäen se kulki todella hyvin. Pistelin menemään kovemmilla vastuksilla ja helposti kulki. Olen päättänyt, että aamufillaroinnin kesto on tasan 40 minuuttia. Yritän aloittaa varovasti etten sössi projektia. Tänään kulki kuitenkin niin hyvin, että pistelin vielä päälle grosstrainerilla. Todellinen syy reippaalle aamuvedolle oli kuitenkin se, etten kehdannut jättää exceliin tyhjää saraketta; oli pakko polkea =)

Itsensä koutsaaminen ei ole aina helppoa. Treenipäiväkirja on mainio apuväline tavoitteiden jahtaamisessa

~ Hogane ~

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *