HOGASEN BLOGI
Ruokavalio Juoksu Voimaharjoittelu Kamppailu Elämänhallinta Topi beagle Hogasen sekalaiset

Pidä kiinni päätöksistäsi

Ihmiset kyllä tietävät kuinka tehdä järkeviä ja viisaita päätöksiä. He myös tietävät miten voi elää terveellisesti. Kaikki tietävät, mutta harva tekee. Miksi? No siksi, että päätöksissä pysyminen vaatii itsekuria ja suunnitelmallisuutta. Ja mikä tärkeintä; pitää asettaa vain sellaisia tavoitteita, jotka on realistista saavuttaa ja ryhtyä niihin oikealla hetkellä.

Suunnitelmia voi olla useampiakin (Aiemmin aiheesta täällä »). Mutta onnistumisen kannalta on parempi, että on selkeä ykkösplääni, joka on tärkeämpi kuin muut. Jos esimerkiksi haluat laihtua, kohentaa kuntoasi ja lopettaa tupakoinnin, voisi olla viisainta pistää tupakoinnin lopettaminen ykkösijalle. Terveyden kannalta on tärkeintä päästä tupakasta eroon. Niin kauan kuin siinä tavoitteessa pysyy on toisarvoista jos vähän ruokavalio lipsuu tai liikunnassa tulee välipäiviä. Tärkeintä on voittaa se päätaistelu. Liikunta ja terveellinen ruokavalio luonnollisesti tukevat tupakkalakkoa, mutta niissä pieni lipsuminen ei haittaa. Kun sitten tupakan vieroitusoireet ovat kadonneet voi esimerkiksi painon tiputtamisen nostaa päätavoitteeksi. Yksi onnistuminen antaa itseluottamusta ja seuraava tavoite on aina helpompi saavuttaa. Onnistumiset ruokkivat lisää onnistumisia.

Aseta täsmällinen mitattava tavoite

Tavoitteen saavuttaminen on helpompaa kun edistymistä voi mitata. Toki dieetti voi onnistua ilman puntaria ja mittanauhaa, mutta kyllä ne vaan helpottavat dieetin seuraamista. Juostut kilometrit kannattaa pistää exceliin tai ainakin paperille. Seuraa käveltyjen askelten määrää puhelimellasi. Pysy suunnitelmassa ja seuraa kehittymistäsi niin mikään ei voi estää onnistumista.

Seuraa käveltyjen askelten määrää
Askelmittari kannustaa kävelemään

Jos tavoite on ympäripyöreä; syö terveellisemmin, laihduta hieman, vähennä tv:n katselua ja herkuttelua on epäonnistuminen todennäköisempää. Parempia tavoitteita on esimerkiksi; ei karkkia toukokuussa, tipaton tammikuu tai kävele 10 000 askelta päivässä. Selkeää tavoitetta on helpompi toteuttaa.

Älä lähde sotaan väärällä hetkellä

Se, että haluaa muutosta on hyvä asia, mutta aina ei ole oikea hetki muutokselle. Jos olet keskellä avioeroa tai ottanut juuri vastaan uuden työpaikan voi olla väärä hetki dieetille tai tupakkalakolle. Ihmisen voimavarat ovat rajalliset. Ei kannata lähteä sotaan, jota ei voi voittaa. Ja samoin kuin onnistumiset ruokkivat onnistumisia niin epäonnistuminen luo pohjaa seuraavalle. Älä häviä taisteluita. Tee suunnitelma ja toteuta se oikealla hetkellä. Ja kun sitten tartut projektiin niin taistele sen eteen. Pidä kynsin hampain kiinni päätöksestäsi. Maailman paras tunne on se kun saavutat jotain minkä olet päättänyt. Vain Sinä tiedät mitä jouduit sen eteen tekemään, mutta myös Sinä saat palkinnon.

Päättäväisinkin ihminen lipsahtelee suunnitelmistaan. Jos pinna poksahti jostain ja söit pizzan kesken dieetin niin hui hai. Ei haittaa. Pistele seuraavana päivänä muutama tuhat ylimääräistä askelta ja that’s that. Lipsahtiko purkki Ben&Jerry’s jätskiä leffan kanssa? NoHätä. Tärkeintä on se, että jatkaa pläänin mukaisesti. Huonoin vaihtoehto on vastoinkäymisen hetkellä käydä vaihtamaan suunnitelmaa. Ei, ei ja ei. Sinulla oli syysi tehdä suunnitelma – pysy siinä. Winston Churchill sanoi: ”Jos olet kulkemassa helvetin läpi – jatka kulkemista”.

Huuda etukäteen vai näytä tulokset

On olemassa sanonta: ”Älä kerro suunnitelmista vaan näytä tulokset”. Ihan hyvä pointti, mutta pitäähän tuo sanonta myös sisällään sellaisenkin tulkinnan mahdollisuuden, että jos ei hanke onnistunut niin eipähän kukaan pääse naureskelemaan. Joku voi saada todella lujan motivaation siitä, että kertoo kavereilleen vaikka facessa aikovansa juosta syksyllä marathonin tms. Ei tavoitteiden julkistamista tarvitse pelätä. Sitä tarvitsee pelätä ettei enää ole tavoitteita. Only dead fish go with the flow.

Jos joku asia estää onnistumisen – raivaa se ensin pois

Jos ympäristösi, parisuhteesi tai työpaikkasi aiheuttaa tai ruokkii Sinulle epäedullisia asioita niin karista pölyt ja häivy. Ihminen ei ole puu – voit muuttaa. Maailma on asuntoja, työpaikkoja ja kivoja ihmisiä täynnä. Rakenna itsellesi ympäristö, jossa voit nousta omalle huipputasollesi. Sinulla on vain yksi elämä – käytä se hyvin.

~ Hogane ~

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *