HOGASEN BLOGI
Ruokavalio Juoksu Voimaharjoittelu Kamppailu Elämänhallinta Topi beagle Hogasen sekalaiset

Mikropäätökset ratkaisee pelin

Dale Carnegien kirjassa Kuinka vapaudut turhista huolista on tarina lääketieteen alalla huikean uran tehneestä sir William Oslerista. Hän puhui Amerikassa tuleville lääketieteen lupauksille omasta menestyksestään kertoen sen johtuvan yksinomaan siitä, että hän oli tehnyt joka päivä parhaansa. Hän kertoi pysyvänsä ”päivänpitävissä” osastoissa laskien joka päivä kaksi sulkuporttia; toisen eilisten päivien ja toisen tulevien päivien eteen. Vain juuri nyt käsillä oleviin asioihin voi vaikuttaa. On selvää, että ketjusta hyviä päiviä tulee hyvä elämä. Päivä on kuitenkin aika iso yksikkö. Siihen mahtuu tuhansia mikropäätöksiä, jotka vievät Sinua kohti tavoitteitasi tai sitten ei.

Millainen on sitten hyvä päivä?

Päivän tavoite voi olla esimerkiksi hoitaa hyvin työtehtävät, syödä terveellisesti, suorittaa päivän liikuntaharjoitus jne. Jokainen koostaa oman ”hyvän päivänsä” itselleen tärkeistä asioista. Kun sitten illalla käy nukkumaan voi päivään olla tyytyväinen kokonaan tai osittain. Faktisesti ihminen tekee kuitenkin päivässä esimerkiksi syömistensä suhteen vähintään kymmeniä päätöksiä ellei satoja; ostanko jäätelön tai suklaapatukan kauppareissulla. Otanko illalla lasin punaviiniä tai olutta. Käynkö nappaamassa nopean hampurilaisaterian kun ei huvita kokata. Upotanko annokseni kaloripitoiseen kastikkeeseen kun riisi on tylsän makuista. Päivän ruokavalio koostuu kaikista siihen liittyvistä päivän päätöksistä.
Samat mikropäätökset ohjaavat työtäsi, perhe-elämääsi, harjoitteluasi ja kaikkea muutakin. Niistä muodostuu päiväsi ja lopulta tietysti koko elämäsi. Jos teet jonossa tuhansia huonoja päätöksiä tulee jossain kohtaa paskaa syylariin. Jos taas teet useimmiten mikropäätöksiä, jotka vievät Sinua oikeaan suuntaan, tulet saavuttamaan tavoitteitasi.

If it ain't broke - don't fix it
Kun sujuu – anna palaa

Kun asiat sujuvat – älä keikuta venettä

Jos asiat sujuvat noin pääpiirteittäin hyvin ja etenet kohti tavoitteitasi, ei muutoksia kannata tehdä. Jos olet dieetillä ja painosi tippuu – jatka samaa rataa. Opettele nauttimaan pienistä askelista kohti tavoitteitasi. Jos ohjelmassasi oli tänään juoksulenkki ja olet sen tehnyt, nauti onnistumisestasi. Ole ylpeä jokaisesta kävelylenkistä ja kuntojumpasta. Yhtä varmasti kuin mikropäätökset ohjaavat tulevaisuuttasi, mikro-onnistumiset vievät Sinua kohti tavoitteitasi. Kiirehtiminen ja malttamattomuus voivat aiheuttaa enemmän vastoinkäymisiä kuin menestystä. On hyvä muistaa, että mikään saavuttamisen arvoinen ei tule helpolla.

Mikropäätösten ja sinnikkyyden tärkeys tuli mieleeni mikrovastoinkäymisistä, joita kohtasin viikon aikana. Karateharjoitus aiheutti pienen ongelman oikeaan polveeni. Potkun aikana tukijalkaan kohdistunut vääntö aiheutti jotain häikkää, joka ilmeni seuraavalla juoksulenkillä omituisina napsahteluina takareidessä ja polvessa. Kipua vaiva ei aiheuttanut, mutta oli kyllä melko tylsää juosta kun jokaisella askeleella tunsi oikeassa jalassa ylimääräisen napsahduksen. Yritin hoitaa kahtena välipäivänä asiaa venyttelemällä monipuolisesti. Tänään, seuraavana lenkkipäivänä, jalka napsui jo koiran kanssa kävellessä aamulenkillä. Meinasin mennä aika mustiin; jalassa outo vamma ja edessä juoksulenkki kylmässä ja tuulessa.
Lähdin kuitenkin kokeilemaan. Pistin luureihin lempimusiikkia ja eikun ulos ovesta. Oikea takareisi napsui juostessa entistä pahemmin ja niskaan kaatui sadekuuro. Ajatukset oli luokkaa: #!!!#¤!!!. Päätin kuitenkin jatkaa. Yllättäen kilometrin kohdalla jalka asettui ja napsunta loppui. Sadekin loppui. Heitin märät ylimääräiset kamat juoksuradan viereen ja jatkoin lenkkiä vähän kylmissään, mutta tyytyväisenä. Juoksuohjelmani (täällä ») mukaan tänään piti juosta 9,3 kilometriä. Annoin kuitenkin vaikeuksien voittamisesta bonuksena itselleni luvan juosta hippasen päälle kympin lenkin. Kun lenkki oli taputeltu, olin märkä ja kylmissäni, mutta aivan hemmetin tyytyväinen suoritukseen. En ollut antanut periksi ja olin tehnyt muutamia mikropäätöksiä, jotka johtivatkin ihan ok lenkkiin =)

Sinnitellään kohti tavoitteita ja tehdään ne pienetkin päätökset oikeaan suuntaan

~ Hogane ~

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *