HOGASEN BLOGI
Ruokavalio Juoksu Voimaharjoittelu Kamppailu Elämänhallinta Topi beagle Hogasen sekalaiset

Haukoista ennustamisen taito

Keskuspuiston haukansmyygaajat

Tutustuin Iirikseksi ja Skäfäksi nimeämiini Keskuspuiston kanahaukkoihin aivan sattumalta viitisen vuotta sitten. Kävelin Topin kanssa metsäisellä kalliolla lähellä Laakson ratsastuskenttää kun Topia kohti syöksyi aikas buli petolintu. En tiedä harkitsiko Iiris Topia huikopalaksi poikasilleen, mutta se kurvasi kuitenkin takaisin puiden latvustoon metrin Topin yläpuolelta. Topi, joka oli tapahtumahetkellä irti, ei koko tapausta huomannut. Se nuuhki metsän tuoksuja niin touhukkaana, että olisi kyllä kyytiin lähtenyt jos ei olisi liian suureksi saaliiksi osoittautunut.

Tuosta tapahtumasta lähti käyntiin mun ja Topin yhteinen uusi harrastus – kanahaukkojen smyygailu. Kiinnostus näihin isoihin petolintuihin alkoi jo lapsuudessa. Kesäisin kiikaroitiin faijan kanssa kanahaukkoja mökillämme Orimattilassa. Aikoinaan kanahaukoista maksettiin tapporahaa ja koko kanta melkein tuhottiin. Mulle niissä oli jotain uljasta ja kiehtovaa. Faija veisteli taltoillaan mulle aikoinaan synttärilahjaksikin kuvan uljaasta petolinnusta, josta mulla ei nyt satu olemaan mukana parempaa kuvaa.

Seuraavilla lenkeillä Topin kanssa kuljettiin sitten silleen, että koiruus kulki kuono maassa ja meitsi tähyili puiden latvustoja – halusin etsiä kanahaukkojen pesän. Aina välillä pysähdyttiin kuuntelemaan haukkojen kikitystä ja suunnistettiin sitten ääntä kohti. Yhtenä päivänä sitten pesä löytyi. Varmaan vuosikymmeniä vanha jättimäinen pesä oli korkean männyn oksanhaarassa. Sen juurelta löytyi kasa luita. Vaikken mikään biologi olekaan, niin totesin pesässä budjaavien ruokavalioon kuuluvan ainakin citykanit ja lokit. Jatkossa alkoi lenkeillä kulkemaan kamera messissä ja kuvia haukoista alkoi kertymään.

Vuoden luontokuva =)

Pian näistä Topin, mun ja kanahaukkojen kohtaamisista alkoi tulla jokapäiväisiä. Mentiin aina Keskuspuistoon ihan haukkojen takia. Koska mulla on taipumus jonkinlaiseen urbaaniin shamanismiin, niin ajattelin, että haukkojen kohtaaminen oli aina hyvä merkki. Montaa kertaa ei metsästä palattu ennen kuin Iiris tai Skäfä oli bongattu. En tiedä opittiinko me Topin kanssa liikkumaan hiljempaa vai tottuiko haukat meihin, mutta me päästiin koko ajan lähemmäksi niitä. Topikin tajusi millä asialla oltiin. Mä aina leikilläni (oikeesti tosissaan) sanoin Topille jo metsän reunalla, että ”Etsi Topi haukat”. Monta kertaa istuttiin sitten hiljaa vierekkäin Topin kanssa ja vaan tuijoteltiin puussa istuvaa tai pesään risuja roudaavaa haukkaa.

Mitähän tuo funtsii

Haukkojen tavat alkoivat käydä pian tutuiksi. Tiesin missä ne metsästelee ja opin kuuntelemaan niiden viestintää toisilleen. Helpointa saalista haukoille näytti olevan pulut. Niitä ne kävi hakemassa Stadikan ympäristöstä. Kun pulu oli kynsissä ne lensivät takaisin pesän lähistölle lounaalle. Välillä pulua popsittiin puunoksalla ja joskus kiven nokassa. Vähän säistä riippuen haukat ilmestyy pesälleen usein jo helmikuussa. Ne pörrää siinä aikansa ja katoavat taas jonnekin jos pakkanen kiristyy. Tänä vuonna en ole vielä haukkoja käynyt moikkaamassa, mutta eiköhän ne siellä jo puuhaile. Kanahaukat käyttävät samaa pesää vuodesta toiseen. Tulipahan muuten nuo kanahaukat kirjailtua myös ensimmäiseen Foka kirjaani ”Rypsisade”. Siinä Foka vie ensimmäisillä treffeillä Miian kanahaukan pesälle. Muuta pesää niillä treffeillä Foka ei kyllä sitten nähnytkään =D  

Pulu pääty lounaslistalle

Kerran sitten oltiin taas metsässä Topin kanssa kun hoksittiin Iiris lounaalla kiven päällä. Näytin Topille haukan ja sanoin, että nyt mennään ihan iisisti lähemmäksi. Me mentiin ehkä kolmen tai neljän metrin päähän ja käytiin siihen kattelemaan. Iiris lopetti hetkeksi ruokailun ja katteli meitä. Minuutti tuijoteltiin toisiamme. Veikkaan, että neiti tunnisti meidät ja se alkoi taas syömään. Oltiin siinä Topin kanssa ainakin viisitoista minuuttia. Tietenkään järkkärikamera ei ollut matkassa. Pidin tätä hienoa hetkeä kuitenkin merkittävänä hyvänä enteenä =)

Asuin tossa kolmisen vuotta Laajasalossa. Vaikka merenrannalla kävely olikin kivaa vaihtelua, niin vähän tuli haukkakaiffareita ikävä. Eräänä päivänä sitten kuulin lenkillä varisparven möykkäämistä. Ensimmäinen  ajatus oli, että olisiko huuhkaja eksynyt saarelle. Lähdettiin Topin kanssa tsekkaamaan puunoksilla rääkyvien varisten meininkiä ja kuinka ollakaan – syy olikin kanahaukka, joka oli napannut yhden variksen parvesta. Haukka nokki aikansa saalistaan ja lähti sitten lentämään kohti Santahaminaa saaliinsa kanssa. Tämä toistui sitten muutaman kerran parin viikon aikana. Olin iloinen siitä, ettei kanahaukkojen näkeminen ollut kokonaan poistunut Topin ja mun elämästä.  

Huuhkaja höökii piälle

Merikotkasta ja huuhkajasta ennustaminen

Kerran löydettiin sitten huuhkaja Keskuspuistosta samalla tavalla varisten avulla. Istuttiin Topin kanssa yli tunti odottaen, että se lähtisi lentoon. Ikävä kyllä parempaa kuvaa en siitä saanut. Meinasi nimittäin tulla paskat housuun kun se lähtikin tulemaan suoraan mua ja Topia kohti =D
Muutenkaan en pidä noin lähtökohtaisesti huuhkajaa mitenkään onnea tuovana enteenä. Ainakaan suomalaiselle futikselle se ei ole menestystä tuottanut.

Yhtenä talvisena päivänä kun kävelin Topin kanssa yhtäkkiä kuului kaamea helähdys. Kanahaukka oli lentänyt lasitetun parvekkeen ikkunaan ja istui lanttu sekaisin maassa. Siivet tohottivat hassuissa asennoissa ja haukka ravisteli päätään ihmeissään. Tätä kirjoittaessani mietin, että mikähän enne tollainen pöllähtänyt haukka sitten on. Ehkäpä se vaan on niin, että jos elämä joskus vähän paukauttaa ottakäpärähän, niin ei muuta uudestaan ylös ja siivet alle =)

Nyt on Topin kanssa budjattu vuosi PikkuHoblaxissa. Ei mennyt kauaa kun spotattiin kanahaukan pesä. Heti kun rapusta ulos astutaan niin lahden toiselta puolelta kuuluu haukkojen kikutus. Taas päästään päivittäin niiden puuhia seurailemaan. Ne vaan liittyy jotenkin fengshui-meiningillä mun elämään =)

Kevättä pukkaa – nyt painetaan menemään vahvasti

~ Hogane ~

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *